Skip to main content

Nuttige tips voor het onderhouden van uw koffiemachine

Een goede espressomachine of volautomatische koffieapparaat is een flinke investering. Het is daarom geen overbodige luxe om deze dre apparaten de juiste aandacht te schenken. Regelmatig ontkalken en schoonmaken is bijvoorbeeld erg belangrijk. Daarom vindt u hier enkele nuttige tips voor het onderhouden van uw koffiemachine zodat u iedere keer weer een goede kop espresso kunt zetten. Enkele tips voordat u aan de slag gaat.
  • Gebruik altijd alleen kraanwater in het waterreservoir en nooit melk, warm water of mineraalwater;
  • Controleer of er steentjes tussen de koffiebonen zitten en verwijder deze direct. Ze kunnen het maalwerk beschadigen;
  • Indien u verse gemalen koffie koopt, geef dan aan de verkoper door welke espressomachine u gebruikt. De verkoper kan vervolgens de maalgraad aanpassen aan de machine.

Tips voor het schoonmaken van uw Espressomachine.

  • Maak het stoompijpje van de espressomachine schoon direct na gebruik. Spoel het desnoods even goed door met wat stoom en neem het af met een doek;
  • Gebruik iedere dag nieuw schoon water voor het lekkerste resultaat;
  • Maak ook iedere dag het residubak, lekbaak en rooster schoon van de espressomachine.

Waar moet u opletten bij het ontkalken van een Espressomachine.

Eens in de zoveel tijd is het belangrijk om een espressomachine te ontkalken. Veel machines hebben daar een automatisch programma voor met zelfs een automatisch onderhoudsindicator zodat u weet dat het weer tijd is voor een grondige schoonmaak. Negeer deze meldingen niet, want het overslaan van noodzakelijke onderhoudsbeurten kan leiden tot defect. Voorkom dure reparaties en zorg altijd voor periodiek onderhoud.

Ontkalken kan pas in gang gezet worden als de machine volledig is afgekoeld. Dit varieert per machine. Een volautomaat zal meer tijd vergen om goed te ontkalken in tegenstelling tot bijvoorbeeld een cupmachine. Ontkalken gebeurd in de vorm van het toevoegen van kalk oplossende middelen die in het waterreservoir toegevoegd kan worden. Dit kan vloeistof zijn, maar ook tabletten of poeders. Let altijd goed op welk ontkalkingsmiddel u wilt gebruiken, want agressieve ontkalkingsmiddelen kunnen uw espressomachine schade toe brengen. Lees dus altijd de gebruiksaanwijzing! Bij volautomatische koffiemachines geldt dat de zetgroepen ook gereinigd moeten worden. Instructies hiervoor staan nagenoeg altijd in de handleiding van uw koffiemachine.

Veelvoorkomende problemen als gevolg van nalatig onderhoud.

  • Achterstallig onderhoud kan leiden tot hardnekkige kalkresten die moeilijk te verwijderen zijn. Indien deze kalkresten niet op tijd worden verwijderd kan het de werking van de machine aantasten met een mogelijkheid dat de machine niet meer te repareren valt;
  • Bij het malen van bonen kan er een gedeelte van de gemalen koffie gaan verstuiven, zeker wanneer de maalschijven gaan verslijten. Het stof gaat in het apparaat zitten en dit kan opstoppingen veroorzaken;
  • Rubberen afdichtringetjes kunnen gaan uitdrogen waardoor ze gaan barsten en het water door laten. Vervanging is dan noodzakelijk.

Professionele ondersteuning nodig? Schakel ons in!

Ga je zelf aan de slag dan adviseren wij om altijd eerst de website en/of handleiding van de fabrikant te raadplegen. Hier staat vaak oplossingen voor de meest voorkomende storinge, en problemen. Komt u er alsnog niet uit of brand u liever uw vingers niet aan een dure machine? Schakel dan Barista op Locatie in. Onze monteur komt bij u langs en kan in enkele gevallen zelfs uw koffiemachine voordeliger repareren dan de fabrikant (indien de machine buiten de garantieperiode valt).
Heeft u een storing aan uw espressomachine? Maak dan snel een afspraak!